Település:
Budapest, 16. kerület

Létrehozva:
2019-11-13 13:45:52


Naplás tó


Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, mely közvetlen környezetével együtt, 1997 óta tájvédelmi körzet.

A Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, mely közvetlen környezetével együtt, 1997 óta tájvédelmi körzet. A közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadárnak fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi vonulási időszakban, a helyiek számára pedig népszerű szabadidős úti cél, amelynek megismerését immár tanösvény is segíti.

           

 

                                                                             

Az év nagy részében engedéllyel lehet horgászni, a téli időszakban viszont a befagyott tavon tartózkodni tilos, amire a tó körül kihelyezett tiltó táblák fel is hívják a látogatók figyelmét. Télen mégis sokan korcsolyázni mennek a tóhoz. A tó és környezete gyakori célpontja a természetjáró fővárosi turistáknak és kerékpárosoknak. A tóban fogható halfélék a ponty, az amur, a csuka, a fogassül, az európai harcsa, a balin és a compó. A tóparti halőrházban horgásznapijegy-vásárlási lehetőség van, naponta 6–20 óráig lehet horgászni, az elvihető halak száma négy. 

A környező nádas, valamint a patak völgyében lévő alsó és felső lápréten kialakult gazdag növény- és állatvilág miatt nyilvánították védetté.

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »