Település:
Budapest, 16. kerület


HavashalomPark - Sashalmi sétány


A Sashalmi sétányon "híressége" a ”Helytörténeti fasor” ahol a kerület neves személyiségeire emlékező piros-virágú gesztenyéket ültettek és emléktáblákat helyeztek el.

A kerületi Polgármesteri Hivatal előtti enyhe lejtőn terül el, az 50-es években parkosították. 1969-ben társadalmi munkában bővítették, így ma több mint két hektár. 1998-ban a játszótér korszerű felszerelésekkel gazdagodott.
Növényzete közel kétszáz idős fából és szép cserjefoltokból áll, melyből a mogyorófákat és cserszömörcéket lehet kiemelni. Szépek az erdei és feketefenyők. A hatalmas ezüstjuharok szép őszi levélszínűkkel, tavasszal gömbölyű rügycsokraikkal szép látványt adnak. A park északi részén egy különlegesen szép gömbjuhar érdemel említést.
2006-ban a Millecentenáriumra felállított Szent István szobor (Törley Mária alkotása) környezetének rendezésével megkezdődött a park rekonstrukciója, mely a Sasahalmi sétány első szakaszának átépítésével (Tervező: Frigyesi Gabriella FŐKERT) és az úniós támogatással épülő városrész rekonstrukcióban folytatódott.
Ekkor épült a sétány második szakasza, a park és a piac és környezete.
A régi elemek felhasználásával korszerű játszótér épült, a nagyobb gyerekek és fiatal felnőttek az új gör- pályán és a sportpályákon szórakozhatnak és kiépült egy, a sétányon is folytatódó gumiburkolatú futó út.
A Sashalmi sétány és Karát utca találkozásánál pihenőhely készült szökőkúttal.
A korábban külterjes Karát utca felőli oldalon kismozaik élekkel lelátó-piknikező rézsű rendszer készült, mely egy stabilizált gyepes színpadra néz. A kismozaik a parki tárgyak - un. origamik – burkolatában is megjelenik, így a helyenként megjelenő piros plasztikák és a futóút piros sávja egységessé és egyedivé teszik a látványt (Tervező: LÉPTÉK-TERV Tájépítész Iroda)
A kényelmet az EKHO Műterem által tervezett WC-pelenkázó épület szolgálja a Havashalom utca felőli oldalon a játszótér közelében.
A kutyások a bekerített futtatón kutyajátékokkal szórakoztathatják kedvenceiket, a pergola alatt padok szolgálják kényelmüket.
A Sashalmi sétányon elkészült a ”Helytörténeti fasor” ahol a kerület neves személyiségeire emlékező piros-virágú gesztenyéket ültettek és  emléktáblákat helyeztek el. Így emlékfát és táblát kapott végre Rade Károly, Budapest híres főkertésze, aki Mátyásföldön lakott.
 

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »